[three_fourth last=”no”]
Cel putin 30 de persoane, printre care mai multi politisti, au fost raniti in timpul manifestatiilor organizate ieri la Belgrad in semn de protest fata de uciderea unui tanar albanez intr-o sectie de politie, in urma cu doua zile. In cursul violentelor, cateva zeci de masini si cladiri au fost incendiate, iar peste 200 de protestatari au fost arestati. Autoritatile au instituit starea de urgenta si au avertizat ca politia va fi sprijinita de armata in eventualitatea organizarii altor manifestatii.

Protestele au izbucnit dupa ce Fatmir Gjergj, un tanar de 25 de ani retinut de politie pentru ca avea asupra sa un cutit, a murit in arest in urma unei fracturi de coloana.
Comunitatea albaneza – principala minoritate etnica din tara – acuza politia ca foloseste in mod frecvent forta impotriva membrilor sai. Guvernul este, la randul sau, acuzat ca incurajeaza abuzurile fortelor de ordine. Potrivit unei statistici, tinerii albanezi sunt de 20 de ori mai expusi riscului de a fi impuscati de politie decat cei sarbi.

Comunitatea internationala a reactionat condamnand brutalitatea fortelor de ordine si cerand regimului de la Belgrad sa ia urgent masuri care sa asigure tratamentul egal al cetatenilor, indiferent de etnie. Reprezentantii statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU au anuntat ca vor discuta la inceputul saptamanii viitoare posibilitatile de interventie in regiune, in vederea protejarii minoritatii albaneze. Premierul britanic a declarat ca nu exclude posibilitatea declansarii unei interventii militare impotriva regimului de la Belgrad.

Iar acum inlocuiti in stirea de mai sus “Belgrad” cu “Baltimore” si “albanez” cu “afro-american”, ca sa vedeti cam care-i diferenta dintre un eveniment produs in State si un eveniment similar produs intr-o alta tara. Dupa cum foarte bine a remarcat si Karen Attiah, de la Washington Post.
[/three_fourth]
[one_fourth last=”yes”]


[/one_fourth]